eladom? nem adom?

2011.01.16. 14:42

Az a helyzet, hogy most, mielőtt a valóban elvégzendő teendőkhöz értem, annyi gondolat gyűlt össze a fejemben, hogy lehet, nem fogom tudni követni azt az egyébként szokásos sorrendet, amelyet az Ügyfeleimnek tanácsadás közben szoktam tartani. (Persze egy beszélgetésen az ilyen elkalandozások talán nem ilyen feltűnőek…De ígérem, a tárgynál maradok.)
 
Szóval, semmi ördöngösség – bemelegítés következik...
 
Ha úgy gondoljuk, hogy ideje megválnunk a lakásunktól, házunktól - először is - ez egy tudatos Döntés legyen. És készüljünk arra, hogy miután sikerült eladnunk – költözni fogunk. És mivel hiszem, hogy a dolgok fejben dőlnek el, az egész felkészítés, felkészülés során hasznos ezt folyamatosan szem előtt és fejben tartanunk.
 

Ez szerintem azért is fontos, mert a túlzott szentimentalizmus és nosztalgia gátolhat bennünket az ingatlanunk értékének és állapotának tárgyilagos megítélésében. Mit értek ez alatt? Például attól, hogy MI tudjuk, hogy abban a házban, amit éppen eladni készülünk, született a drága dédapánk (persze az is más eset, ha dédapánkat történetesen Kodálynak hívták), még nem kérhetünk érte többszörös árat, ez CSAK NEKÜNK fontos. Mint ahogyan a gyerekünk első lábnyoma az előszobafalon, vagy az első spenótevés zöld foltja, amit az elé tolt székkel a vendégek elől eddig még mindig sikerült eltakarnunk.
 
Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy kezdjünk el gondolkodni azon, mennyit is érhet a lakás/ház a piacon, mennyit is kérhetünk érte…A home staging, az ingatlanfelkészítés csak akkor működik megfelelően, ha emellé egy REÁLIS kínálati árat határozunk meg. Sok, felesleges várakozással és reménykedéssel teli (hó)napot spórolhatunk meg.
Ezt tehetjük magunk is, de egy jó ingatlanos, értékbecslő is a segítségünkre lehet. (Érdekes egyébként, ha felbecsültetjük az ingatlant home staging előtt és után, néha egész meglepő a különbség…)
Egyébként – ha az eladó segítséget kér - már ebben a fázisban szoktam home stagerként az eladóhoz csatlakozni. Persze nem kell feltétlenül szakembert hívni az ingatlanfelkészítéshez, a tulajdonos is nagyon sokat tehet az ügy érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanfelkeszites.blog.hu/api/trackback/id/tr722587839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.